Novalab Oy:n tekemien tutkimusten mukaan salaateissamme on erittäin alhaiset nitraattipitoisuudet. Nitraatin on todettu heikentävän elimistön kykyä käyttää happea. Se muuttuu elimistössä nitriitiksi ja syöpävaarallisiksi nitrosoamiineiksi, jonka takia lehtivihanneksille on määrätty nitraattipitoisuuden raja-arvot.

Kasvattamamme salaatit alittavat raja-arvot kirkkaasti, sillä niissä on tutkimusten mukaan nitraattia vain muutama prosentti sallituista raja-arvoista. Lisätietoa nitraatista löydät täältä.

NITRAATTIPITOISUUS mg/kg

Näytteenotto
pvm
Ikaalisten Luomun
Luomusalaatti
Tavanomaisesti tuotettu
suomalainen salaatti
Sallittu
raja-arvo
9.3.2012 170 3400 5000*
8.8.2012 140 - 4000**
7.1.2013 110 - 5000*
10.12.2013 240 3300 5000*
28.3.2014 110 3200 5000*
21.5.2015 61 1800 4000*
28.1.2016 36 3400 5000*
12.1.2017 110 3300 5000*
Näytteenotto
pvm
Ikaalisten Luomun
Luomu Jääsalaatti
Tavanomaisesti tuotettu
suomalainen jääsalaatti
Sallittu
raja-arvo
28.7.2011 182 4440 4000**
10.12.2013 300 3900 5000*
28.3.2014 330 4900 5000*
21.5.2015 51 3600 4000*
28.1.2016 620 4300 5000*
12.1.2017 220 3900 5000*
Näytteenotto
pvm
Ikaalisten Luomun
Luomu Tammenlehtisalaatti
Tavanomaisesti tuotettu
suomalainen tammenlehtisalaatti
Sallittu
raja-arvo
28.3.2014 270 2500 5000*
28.1.2016 70 3700 5000*
Näytteenotto
pvm
Ikaalisten Luomun
Luomu Tilli
Tavanomaisesti tuotettu
suomalainen tilli
Sallittu
raja-arvo
28.1.2016 100 2400 Ei määritelty
12.1.2017 230 4200 Ei määritelty

* Talviaikana (1.10.-31.3.) raja-arvo on 5000 mg/kg ja ** kesäaikana (1.4.-30.9.) 4000 mg/kg.

Tutkimus: Novalab Oy